CEE: Nove termoelektrane bi mogle otežati put BiH prema Evropskoj uniji

03.04.2014 19:35
 

Najmanje pet novih termoelektrana na lignit na Balkanu, rizikuju kršenje zakonodavstva Evropske unije o zagađenju, preciznije EU Direktive o industrijskoj emisiji (IED), čak i prije nego što počnu proizvoditi električnu energiju, upozorava danas objavljeni izvještaj1 pravne organizacije Frank Bold.

Zbog novih obaveza u Ugovoru o Energetskoj zajednici usvojenom u oktobru 2013. godine, nove termoelektrane u zemljama Energetske zajednice, uključujući Bosnu i Hercegovinu, će morati od 2018. godine da poštuju najnovije zakonodavstvo Energetske zajednice o kontroli zagađenja – Poglavlje III Direktive o industrijskoj emisiji3.

„Ovo u praksi znači da postoji visok rizik od nepredviđenih dodatnih troškova za investitore u ova postrojenja, kao i za potrošače električne energije, jer postoji šansa da će izvođači radova morati u zadnjem trenutku da prave tehnološke izmjene da bi osigurali usklađenost sa IED. Ono što Vlade u regiji moraju da shvate je da ne postoji način da se zaobiđu zahtjevi IED za nove termoelektrane nakon 2018. godine i da bi ih nedostatak dugoročnog planiranja mogao skupo koštati kasnije”, rekla je Kristina Šabova iz organizacije Frank Bold.

U izvještaju koji je napravila organizacija Frank Bold navodi se pet termoelektrana na lignit na Zapadnom Balkanu koje se nalaze u sličnoj situaciji. Međutim, u Bosni i Hercegovini se nalazi najveći broj novih planiranih postrojenja koja nisu u skladu sa Direktivom o industrijskoj emisiji. Prekršaji su najgori u termoelektrani na lignit u Stanarima, a koja je trenutno u izgradnji. U ekološkoj dozvoli za ovu termoelektranu dozvoljeni nivoi emisija SO2, NOX i prašine su 2-3 puta viši čak i od trenutno obavezujućeg zakonodavstva Energetske zajednice (IED donosi strožije standarde). Ovo je dovelo do službene žalbe predane Sekretarijatu Energetske Zajednice od strane Centra za životnu sredinu iz Banjaluke, u januaru ove godine5. Žalba je trenutno u procesu razmatranja.

Pippa Gallop iz organizacije CEE Bankwatch Network dodaje: „Vlade na Balkanu bi trebale uzeti u obzir i to da IED nije kraj priče: države koje žele da se pridruže EU mogu očekivati dodatne promjene EU zakonodavstva o životnoj sredini i klimi koje će skoro sigurno uticati na investicije u ugalj6. Isto tako i u cijeloj regiji, vlade i investitori trebaju da shvate da izgradnja novih termoelektrana na ugalj više nije dobra investicijska opcija, uzimajući u obzir rizike za klimu, zdravstvene troškove i visoku stopu neuspjeha ovakvih projekata.

(Danas.info)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.